Rode bietensap
Sinds de aflevering van ‘Ook getest op mensen’ in december 2010 op EEN steeg de verkoop van rode bietensap enorm. Vooral bij sporters. Uit onderzoek blijkt dat bij het drinken van rode bietensap het zuurstofverbruik bij submaximale inspanning daalt.
Heeft dit nu werkelijk een positieve invloed op de prestatie?
De werkzame stof in het rode bietensap is nitraat. Niet alleen rode bieten maar ook rucola of spinazie bevatten veel nitraat. Bacteriën in de mond zetten nitraat om in nitriet. Nitriet zet zich in het lichaam dan om in stikstofmonoxide. Deze verhoogde concentratie zou heel wat positieve effecten hebben die van belang zijn bij sportprestaties. Zo zou dit zorgen voor een verwijding van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van je spieren verbetert en dus het zuurstofaanbod zou verhogen. Daarnaast zou het een positief effect hebben op de calciumhuishouding in de spier en daardoor op de contractiekracht. Algemeen zou je dus kunnen zeggen dat er minder zuurstof nodig is bij dezelfde inspanning, of dat een hogere intensiteit mogelijk is bij dezelfde zuurstofopname.
Uit sommige onderzoeken blijkt wel dat de zuurstofopnamecapaciteit van wie rode bietensap drinkt een belangrijke rol speelt bij het effect. Onderzoekers speculeren dat goedgetrainde atleten normaal gesproken al meer stikstofmonoxide produceren waardoor zij minder of geen effect ondervinden van ‘extra’ nitraat. Er zijn ook aanwijzigingen dat het effect van nitraat voor sommige atleten wel werkt maar voor anderen niet. Er is wel geen enkel negatief effect gevonden op de prestatie.
Het gebruiksadvies is 2à3u voor de inspanning het rode bietensap drinken. Deze piek houdt 6 tot 9u aan. Welke dosis tot het beste effect leidt, is nog onduidelijk. Tot nu toe wordt 0,5l rode bietensap aanbevolen. Een kauwgom eten of spoelen met mondwater na het drinken van rode bietensap is ten sterkste af te raden. Zij doden namelijk de bacteriën in de mond die nitraat omzetten naar stikstofmonoxide.
Het drinken van rode bietensap kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en het kan maag-darmklachten veroorzaken. Probeer het sap dus eerst in een trainingssituatie voordat je het net voor een wedstrijd gaat gebruiken!
Atleten moeten waarschijnlijk minimaal 6 dagen na elkaar nitraatinnemen voordat de stof werkzaam kan zijn. Er zijn ook studies waarin een eenmalige inname van nitraat wel tot betere prestaties leidde. Daarnaast zou nitraat alleen effectief zijn bij een inspanning met een hoge intensiteit. Het is dus nog wachten op de wetenschappelijke bewijzen.